Juiste voedingsstoffen: een voorwaarde tot homeostase

De juiste voedingsstoffen voor het lichaam, voldoende beweging en ontspanning, voldoende zuiver water en lucht zijn de voorwaarden voor de energetische balans van lichaam en geest die tot homeostase leidt. Dit is de toestand van het lichaam waarbij alle orgaanstelsels optimaal samenwerken, waardoor men van een optimale gezondheid kan genieten. Juiste kennis van onze voedingsfysiologie, datgene wat wij dagelijks eten en drinken en in welke vorm dit tot ons komt, is van onschatbare waarde voor onze gezondheid. In contrast hiermee staat de huidige trend van het consumeren van kunstmatig verwerkte voedingsproducten – door toevoeging van onnatuurlijke stoffen aan onze nutriënten – en het consumeren van grote hoeveelheden eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melk en vlees. Mede hierdoor hebben, met name in de Westerse wereld, chronische ziekten een hoge vlucht genomen. Nutratherapie is een genezingsvorm die van groot belang kan zijn bij het behandelen en voorkomen van chronische ziekten. Hierbij wordt natuurlijke voeding ingezet om het lichaam te helpen haar balans te herstellen.

Homeostase is het vermogen van een organisme om het interne milieu constant te houden. Door middel van informatieoverdracht (via zenuwbanen en lichaamsvloeistoffen) kan een organisme de functie van elk van zijn organen beïnvloeden. Deze communicatie gebeurt door middel van het zenuwstelsel of door chemische stimulatie. De chemische stimulatie gebeurt via zogeheten transmitters. Transmitters die via het bloed worden vervoerd heten hormonen en transmitters die verschillende delen van het zenuwstelsel met boodschappen verzorgen worden neurotransmitters genoemd.

Het gaat erom het interne milieu in een stabiele toestand te houden omdat de omstandigheden van het externe milieu, de omgeving waar het organisme in leeft, voortdurend veranderen. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er de bovengenoemde regelsystemen nodig. Zij reguleren onder ander de pH (zuurgraad), het zuurstofgehalte, het glucosegehalte en de osmotische waarde (hoeveelheid opgeloste stoffen).

De pH van het interne milieu is essentieel voor de levensvatbaarheid van het lichaam. Deze moet stabiel tussen zeer nauwe grenzen liggen, een beetje boven neutraal (pH 7,4), omdat anders bijvoorbeeld de werking van hemoglobine in het bloed bij zoogdieren niet goed werkt, en veel enzymen in cellen niet hun optimale werking hebben.
pH = de p staat voor het Duitse Potenz, dat kracht/macht betekent, en de H staat voor het waterstofion (H+) (Latijn: Pondus hydrogenii en/of Potentia hydrogenii). De link met de formule is duidelijk: het is de macht van de concentratie aan waterstofionen.

Bij een optimale pH van het bloed kunnen pathogene stoffen in het bloed immers niet gedijen. Echter, wanneer de zuurtegraad van het bloed stijgt, de pH-factor dus daalt, zullen pathogenen zich kunnen ontwikkelen.

In het bloed zijn ook anti-oxidanten nodig om excessieve vrije radicalen in het lichaam het hoofd te kunnen bieden. Benodigde voedingsstoffen, zoals o.a. vitaminen, aminozuren en mineralen, kan men ter ondersteuning van de gezondheid, in de vorm van bijvoorbeeld orthomoleculaire voedingssupplementen tot zich nemen. Natuurlijke kruiden en homeopathische middelen kunnen bij het genezingsproces van een bepaalde aandoening ook een belangrijke rol spelen.

 

 
A+ Services