Tenaga Dalam-training
WAT IS TENAGA DALAM
 
Inwendige en uitwendige energietraining
 
Qi en spieractiviteit
 
Qi en de kracht van het immuunsysteem 


Tenaga Dalam of Innerlijke Kracht wordt in de gevechtskunsten van de Indonesische archipel volgens de overlevering in de Silat-training gezien als de training van de ďInnerlijke" of "Inwendige KrijgskunstenĒ. De training kan niet alleen de psychische vermogens van haar beoefenaren ontwikkelen, maar ook de kracht van pezen, spieren en botten in het fysieke lichaam. Door de eeuwen heen is ervaren dat bij beoefenaren van Tenaga Dalam ook hun intuÔtief vermogen sneller en beter ontwikkeld werd.


INWENDIGE EN UITWENDIGE ENERGIETRAINING
De belangrijkste factor in de training van de Innerlijke Krijgskunsten is gebaseerd op het juist toepassen van het mentale deel van de beoefenaar die een vloeiende gecontroleerde ademhaling begeleidt en richting geeft aan Qi. In alle culturen waar eeuwenlang dergelijke disciplines werden beoefend, is de basis waarop de ontwikkeling van deze vermogens gestoeld zijn, hoe kan het ook anders, exact hetzelfde. De Indiase variant wordt beoefend in bepaalde vormen van Pranayama. Hier wordt de functionele en fundamentele kracht die alles doorstroomt Ďpranaí genoemd. In China noemt men het Qi en beoefent men bepaalde krachtige vormen van Qigong in de Chinese krijgskunsten. Bijvoorbeeld in de training van IJzeren Hemd Qigong (Iron Shirt en Golden Bell Cover) traint men vooral op een sterk lichaam met incasseringsvermogen en stevige worteling in de aarde. Waarbij gezegd moet worden dat een belangrijk deel van de training in de gevechtskunsten ook op de uitwendige training (Wai Dan) gebaseerd is. De fysieke training of uitwendige (Wai Dan) training is echter altijd pas optimaal als het gecombineerd wordt met de training van de inwendige krijgskunsten. Daarbij leert men dus inwendig via bepaalde meditatietechnieken energie op bepaalde plaatsen (energiepoorten) op te wekken. Wanneer men in zijn ontwikkeling deze energie zo krachtig kan genereren dan laat men het door botten, pezen en spieren stromen die daardoor krachtig gevitaliseerd worden. Dit resulteert erin dat de uitwerking van de toegepaste technieken vele malen krachtiger is dan wanneer men dit vermogen niet heeft ontwikkeld. In de Indonesische/Maleisische vechtkunst Silat staat een dergelijke innerlijke training bekend als ĎTenaga Dalamí: de Innerlijke Kracht. In de Silat Barongsai beoefent men dergelijke krachtige Tenaga Dalam- technieken.


QI EN SPIERACTIVITEIT
In de training van Silat Barongsai wordt de kracht van de Tenaga Dalam training duidelijk bij bijvoorbeeld armpeestraining, het geworteld staan en het uitvoeren van buikspieroefeningen. Wanneer een gevorderde Silatbeoefenaar, die de Inwendige Krijgskunsten nooit heeft beoefend, een bepaalde buikspieroefening uitvoert komt hij hooguit aan zoín 50 tot 60 herhalingen. De gevorderden die de inwendige energiestromen beheersen en deze energie als koele energie kunnen opwekken in hun buikspieren blijken met gemak meer dan 200 malen deze herhalingen te kunnen uitvoeren. Ook zullen ze de dagen na de training niets merken van pijnlijke spieren. Men vermoedt dat dit komt omdat in de Citroenzuurcyclus (het in de cel plaatsvindende aŽrobe proces van energiewinning) bij voldoende toevoer van zuurstof pyruvaat (pyrodruivenzuur) uit de glycolyse (het in de cel plaatsvindende anaŽrobe proces van energiewinning) wordt omgezet in acetyl co-enzym A, een energietransporterend molecuul, dat in de citroenzuurcyclus wordt gesluisd. Acetyl CoA is een azijnzuurachtige verbinding, waarvan panthoteenzuur een essentiŽle component is. Echter als de Qi onvoldoende krachtig opgewekt kan worden, zullen de geactiveerde spieren overbelast worden, omdat door het dan ontstane zuurstofgebrek in de betreffende spierweefsels geen transport van pyruvaat naar de mitochondriŽn zal plaatsvinden. Daardoor zal in het cytoplasma uit het pyruvaat melkzuur ontstaan. Melkzuur veroorzaakt dat pijnlijk gevoel dat je een of twee dagen na de training in de betreffende spieren ervaart.


QI EN DE KRACHT VAN HET IMMUUNSYSTEEM
Bij de training van Tenaga Dalam leer je je geest, je lichaam en je ademhaling te beheersen. De Qi zal je duidelijk als een warme stroom door je lichaam kunnen circuleren en daardoor ook zullen het centraal en perifeer zenuwstelsel krachtiger functioneren. Je zult je gezonder gaan voelen en duidelijk ervaren dat je jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk, krachtiger aan het ontwikkelen bent. Je immuunsysteem zal vele malen groter zijn dan voorheen en je concentratievermogen zal aanmerkelijk toenemen. Bepaalde lichamelijke aandoeningen en eventuele allergieŽn verdwijnen naarmate je de Qi krachtiger zult kunnen circuleren. Je zult merken dat je, afhankelijk van je ontwikkeling, niet meer of bijna nooit meer ziek wordt en dat je bij eventuele ziekte veel sneller herstelt.
 
Chi-Kungmeesters hebben sinds mensenheugenis patiŽnten geholpen sneller te genezen door Chi of energie door hen te laten stromen; en het regeneratieproces van Chi-Kung-beoefenaren gaat veel sneller dan dat van andere mensen. Een harmonieuze energiestroom in onze lichamen helpt onze DNA-structuur weer in lijn te brengen met zijn juiste patroon, waarbij het zowel ziekte voorkomt als ook willekeurige schade aan het DNA elimineert hetgeen resulteert in gezondheid en jeugdigheid.
 
Het falen van het immuunsysteem veroorzaakt ziekte en veroudering, dat - onmiddellijk of in de toekomst - de kwaliteit en kwantiteit van het leven reduceert. Bijvoorbeeld, griep, arthritis, multiple sclerose of kanker vindt plaats omdat het immuunsysteem in zijn controlefunctie faalt. Het is boven twijfel verheven dat Chi Kung ons immuunsysteem versterkt.

 
LERAREN

De hoofdleraar is Sifu Leonard (zie onder de knop "Info" bij Hoofdleraar).
Zijn assistent-leraren zijn Don Berendsen, Wim Meyer en Theo van der Hijde.
Bij de Tenaga Dalam-training zijn de assistent-leraren: Auroson en Rob de Vries.

 
A+ Services